Túrák kisgyermekes családoknak

 

ÚTVONAL

JELE

TÁV

SZINT

Szarvaskő - Margit forrás - Les-hely - Öreg-hegy - Almár vagy Berva végállomás

Piros ÿ,

Piros sáv,

( Berváig a piros + )

6 km

120 m

Felsőtárkány templom - Tagos dűlő (szabadidőpark) - Felsőtárkány tópart

Zöld sáv, kerékpárút

4,5 km

60 m

(Utazás kisvonattal Felsőtárkány-sziklaforrástól
Stimetz-házig) - Stimetz-ház - Lambót (Samassa) ház
vagy Vöröskői alsó forrás - Stimetz-ház (Utazás
kisvonattal Stimetz-háztól Felsõtárkányig)

A túra hossza megnövelhető, ha a kisvonatról visszafelé menetben Varróháznál leszállnak.
(Ott lovaglási lehetõség van)

Kisvonat csak a nyári időszakban közlekedik!

Kék sáv

3 (+2) km

100 m

Noszvaj (Síkfőkút) - Novaji kunyhó - Noszvaj (Síkfőkút)

S O

S sáv

4 km

200 m

Szarvaskő - Margit forrás - Les-hely - Öreg-hegy - Almár vagy  Berva végállomás

Szarvaskő vasútállomásról induló piros négyszög jelzés a vasúti pálya falu felé eső oldalán indul Eger irányába. Egy ideig a pálya és az Eger-patak közötti ösvényen vezet utunk, majd átkelve bal kéz felől a vasúton a Margit-forrásnál pihenőt tarthatunk. Pihenő után a korábbi jelzést követve folytatjuk utunkat enyhe emelkedőn a keresztező piros sáv jelzésig. Itt bal felé fordulva 50 m-re van a Les-hely. Itt esőbeálló, asztalok és padok, valamint tűzrakóhely várja a túrázókat. A hatalmas tisztás pedig gazdag lehetőséget nyújt a szabadtéri játékoknak. A Les-helyről a piros sáv jelzést követve D-i irányban indulunk Eger felé. A gerincúton haladva bal kéz felõl a völgy túloldalán jól látszik a mészkőbánya területe, meddőhányói, a völgy alján pedig a néhány éve épült kőőrlő kék színű épületegyüttese. Az Almári Öreg-hegy közelében elérjük a piros kereszt jelzést. Itt döntenünk kell. Ha Almárban szeretnénk a túrát befejezni, akkor a piros sáv jelzést követve juthatunk le a hétvégi házak között a vasútállomásra. (Innen vonattal és busszal is továbbutazhatunk!) Abban az esetben, ha a túrát a Berva közelében szeretnénk befejezni a cserkészpark közelében, akkor a piros kereszt jelzést kövessük. A piros kereszt jelzés a dombról levezet bennünket, és az aszfaltos út kereszteződésében található helyijáratú autóbuszmegállókból (10 vagy 14-es) félóránként Eger irányába továbbutazhatunk.

Felsőtárkány templom - Tagos dűlő (szabadidőpark) - Felsőtárkány tópart

A templomnál lévő buszmegállóból a zöld sáv jelzést követve indulunk a Várhegy irányába. Pár 100 m-es gyaloglás után a falu szélén eléjük a kerékpárutat, ahol balra fordulva folytatjuk majd utunkat a tópart irányába. Mielőtt folytatnánk utunkat, itt megpihenhetünk a magánkézben lévő szabadidőparkban. Itt esőbeálló, asztalok, padok és tűzrakóhelyek várnak ránk, és kerékpár is kölcsönözhető. A pihenő után folytatott utunk a kerékpárúton egy szép erdőben vezet, majd kiérve az erdőből a község sportpályája mögött haladunk a fűtőházi buszmegállóig. Aki elfáradt, innen autóbusszal hazautazhat. Akinek ideje engedi az utca főutcájának járdáján továbbhaladva néhány száz méter után eléri a felújított tavat és sziklaforrást, ahol kellemes környezetben töltheti tovább idejét. A tópart közelében csárda és autóbuszmegálló is található.

(Utazás kisvonattal Felsőtárkány-sziklaforrástól Stimetz-házig) - Stimetz-ház - Lambót (Samassa) ház vagy Vöröskői alsó forrás - Stimetz-ház (Utazás kisvonattal Stimetz-háztól Felsőtárkányig)

A túra hossza megnövelhető, ha a kisvonatról visszafelé menetben Varróháznál leszállnak. (Ott lovaglási lehetőség van)

Kisvonat csak a nyári időszakban közlekedik!

A kisgyerekekkel való túrázást színesítheti, ha a gyaloglást összekötjük a még működő keskeny nyomközű vonatokon való utazással. Javasoljuk vegyék igénybe a Felsőtárkány fűtőháztól induló kisvonatot (amely nyári időszakban közlekedik) erre a célra. Utazzanak el vele Stimetz-házig. A házat bérlik, de a mellette található asztaloknál, és padoknál engedni szokták a gyalogosok számára a pihenést. Innen két irányban is sétálhatunk. Mindkettő rövid, kellemes túra:

  • Ha a Lambót-házat választják, akkor száraz időben a Kék sáv jelzés mentén háromnegyed órás sétával érhetik azt el. Esős, saras időben a Lambót-ház megközelítését a dózer-úton javasoljuk. Az is megoldható, hogy az egyik úton mennek és a másikon jönnek.
  • Koratavaszi időben, hóolvadást követően inkább a Vöröskői alsó-forrás felkeresését javasoljuk. A bőséges hóolvadás miatt gyakran csodálhatjuk meg a szökőkútszerûen feltörő vizet az időszakos forrásból. Ennek megközelítése jelzetlen úton lehetséges. A Stimetz-ház elõtt lévő kis hídon átkelünk, majd jobbra fordulunk. Ez a dózerút a Vöröskő-völgy alján halad, egészen a forrás közeléig. (Kb, 3 km; kellemes sétával 1 óra). Utunkat ugyanerre tehetjük meg visszafelé. Felhívjuk arra is figyelmüket, hogy a Nemzeti Park pályázati pénzből - egy, a háztól induló - tanösvényt is kialakított. Egy kellemes sétára ez is kínálja magát.

A hazautazás többféleképpen történhet:

  • Kisvonattal,
  • Végig gyalogosan a kisvonati pálya mentén a kék sáv jelzést követve. (6 km, 1,5-2 óra)
  • Kisvonattal a Varró-házig, (itt lovaglási lehetőség van) majd gyalogosan a faluba. Ez már csak egy félórás séta (2 km).

Noszvaj (Síkfőkút) - Novaji kunyhó - Noszvaj (Síkfőkút)

Síkfőkútra legkönyebben autóbusszal lehet eljutni, mely Noszvaj irányába közlekedik Egerből. Leszállni a Síkfőkúti elágazóban kell. Onnan néhány száz méteres sétával lehet eljutni a tópartra, a hotelhez, ahonnan a sárga O jelzés indul. Ezen a jelzésen haladunk Attila-forrásig ahol pihenőt tarthatunk. A forrástól egy völgy alján kellemesen emelkedve halad utunk a Novaji kunyhóig. Itt sok jelzés keresztezi egymást. Mielőtt a sárga sáv jelzésen visszaindulnánk, tartsunk itt is pihenőt. Most vagyunk kb. félúton. A sárga sáv jelzés először enyhe emelkedővel tart Cserpes-tető felé, majd végig lejtős úton haladva érhetünk Síkfőkútra. Sikfőkút Noszvaj községhez tartozik, ahol több látnivalót is érdemes megnézni.

 

Legfrissebb hírek

Megyei Szövetségek elérhetőségei

Baranya megye tth.klara@t-online.hu

Bács-Kiskun megye bkarcsi@t-online.hu

Békés megye atek53@t-online.hu

B-A-Z megye hegyitura@eszaktura.hu

Csongrád megye kovacsbalazsster@gmail.com

Fejér megye info@fejer-tura.hu

Hajdú-Bihar megye hajdutura@upcmail.hu

Jász-Nagykun-Szolnok megye vajkodon@gmail.com

Komárom-Esztergom megye ivvtata@gmail.com

Nógrád megye info@zute.hu

Pest megye tbaratpest@freemail.hu

Somogy megye smsport@enternet.hu

Szabolcs megye tirpakturista@tirpakturista.hu

Tolna megye tolnaiturista@freemail.hu

Vas megye vastermszetbarat@t-online.hu

Veszprém megye vmtsz@citromail.hu

Zala megye zmtbsz@gmail.com

Megosztás
Partnereink

Az Egererdő Zrt. közjóléti tevékenysége és erdei iskolája.

 

Eseménynaptár