Túraajánlatok a Bükkben (16-20km hosszban)

 

ÚTVONAL

JELE

TÁV

SZINT

Felsőtárkány - Szuszék kő - Pazsag - Balla bg. - Répáshuta

Sárga sáv

15 km

600 m

Eger - Szomolya - Bogács

Sárga sáv

Piros sáv

16 km

200 m

Szarvaskő - Rozsnak-puszta - Sirok vagy  Bükkszék

Kék sáv, / piros +,

Piros sáv

17,5 km

320 m

Eger-Berva vágállomás - Homonna - Bélapátfalva

Piros +, piros sáv

13 km

520 m

Felsőtárkány - Szuszék kő - Pazsag - Balla bg. - Répáshuta

A községben a túrát érdemes a sziklaforrástól indítani. Oda érkeznek az autóbuszok Egerből. A sárga sáv túristajelzés előbb egy hurokkal felkapaszkodik a tó fölötti sziklákra, majd leereszkedve a Barát-völgybe az Oldal-völgyig azon halad. Az Oldal-völgytől a Szuszék-kőre (neve is mutatja) meredek emelkedővel juthatunk fel. Innentől kezdve túránk könnyebbé válik, mert közel azonos szinten kisebb-nagyobb emelkedőkkel kanyarog Pazsag irányába. Az útvonal kellemes ligetes tölgyesekben halad. Jobbkéz felől zöld sáv jelzés érkezik, majd balkéz felé kiágazik a sárga sávból. Pazsag közelében keresztezzük a kék sáv jelzést (Egy darabig a két jelzés együtt is halad), majd leereszkedünk a Pazsag-völgybe. A völgy túloldalán felkapaszkodva a Katalin-völgyön hamarosan felérünk a Balla-bércre. (A völgy egy keskeny ösvényen nehezebben járható.) Annak a túloldalán már Répáshuta. Előtte azonban még egy fontos feladatunk van. A sárga sáv jelzést követjük a község déli végéig, és figyeljük a barlang jelzést, mely mentén feljuthatunk a Balla barlang hatalmas csarnokába. Pihenő után a barlangtól visszaereszkedünk a sárga sáv jelzéshez és könnyedén juthatunk  le Répáshutára. Itt érdemes megtekinteni a falumúzeumot, és figyelmükbe ajánlom a község központjában található éttermet. A településről Miskolc közelíthető meg gyakori buszjárattal. Hétvégén Eger irányából is elérhető. Az Eger – Miskolc között közlekedő autóbusz a falu fölötti műúton közlekedik.

Eger - Szomolya – Bogács

Egerből a sárga sáv jelzés a vasútállomástól indul. Kezdetben azt követve hagyjuk el a várost és a közeli szőlőket. Az Ostoros-patakon átkelve kapaszkodunk a Nyerges-hegyre. Pihenőt a legmagasabb részen érdemes tartani, hiszen azok, akik érdeklődnek a kaptárkövek iránt itt egy kis kitérőt téve többet is felkereshetnek. Folytatva utunkat átkelünk a Novaji-patakon, és utunkat a piros sáv jelzésen folytatjuk. Ismét enyhe emelkedő következik, majd leereszkedünk Szomolya községbe. Jelzésünk a községet a település másik végén hagyja el, így van időnk és lehetőségünk - ha szükséges - a településen felfrissülnünk. A falut elhagyva folyamatosan emelkedő, kellemes erdei úton érjük el a terület legmagasabb részét. Innen pedig kellemes sétával jutunk el utunk célállomására: Bogácsra. A melegvizes strandfürdője az év minden részében nyitva van. Javasoljuk felkeresését. A strand a falu központjában van, ahonnan több irányba gyakran indulnak autóbuszok.

Szarvaskő - Rozsnak-puszta - Sirok vagy  Bükkszék

Túránkat az autóbuszmegállóból indítjuk az országos kék jelzésen. A községet egy keskeny, folyamatosan emelkedő aszfaltúton hagyjuk el, majd arról letérve ligetes domboldalon felkapaszkodva jutunk be az erdőbe, ahol Egerlátónál balról a kék kereszt jelzés ágazik be Eger felől. Az erdő szélén érdemes egy rövid pihenőt tartani, és végigtekinteni a Bükk vonultain. Túránk többi részéről már inkább a Mátrát „tarthatjuk szemmel”. Innen kellemes erdei sétával folytatjuk utunkat az Egerbakta - Bátori műútig. Innen aszfaltos úton, majd köves úton megyünk Rozsnak-pusztáig ahol érdemes pihenőt tartani. Rozsnak-pusztától  emelkedővel juthatunk el a kék kereszt jelzésig. Itt választhatunk melyik irányban folytatjuk utunkat:

  • Aki a túrát Sirokban szeretné befejezni, az a kék sáv jelzésen haladva tovább jelentős emelkedőre már nem számíthat. Nekik javasoljuk, hogy a vár közelében a Barát és Apáca-szikláknál álljanak meg és sétáljanak végig a váron, csúcsairól végignézve a Mátra vonulatait. A várból kellemes sétával érhető el a falu ahonnan az autóbuszjáratok nagyon sűrűek minden irányba.
  • Azok, akik inkább a túrát befejezve meleg vízben szeretnék magukat áztatni vegyék az irányt Bükkszék felé. Az útelágazásban ebben az esetben először a kék keresztet kell választani, majd a piros sávot elérve jobba fordulni. Ez a jelzés vezet a faluba. A piros sáv jelzés egy gerincen halad, ahonnan több kilométeren keresztül szép panoráma nyílik minden irányba. Bükkszékről az autóbuszjáratok lényegesen ritkábbak – főként a hét végén. Hazautazásnál ezt is vegyék figyelembe.

Eger-Berva vágállomás - Homonna – Bélapátfalva

Egerből a belvárosból a 10, és 14-es helyijáratú autóbuszokkal lehet kijutni a Berva végállomásra. Ezek a buszok általában felváltva félóránként indulnak. A végállomáson leszállva a piros kereszt jelzésen indulunk el a buszmegálló háta mögött. A meredeken kapaszkodó utunk később szelídebbé válik, és a Korózs-kő közelében éri el a piros sáv, és piros kereszt jelzést. Mi a piros sáv jelzés mentén folytatjuk utunkat Bélapátfalváig. A turistaút kellemesen kanyarogva, a szintekkel kellemesen játszva halad a Homonnán. A Holtember-tetőnél keresztezi a zöld sáv jelzést, mely Szarvaskőtől halad a Messzelátót megkerülve Felsőtárkányba. Itt megpihenhetünk. A Bársonyos-forrás vize enyhítheti szomjunkat. Innen meredeken ereszkedve érjük el az országos kék túra jelzését, mellyel néhány száz métert együtt haladunk a volt Telekessy üdülőig. Az üdülőtől aszfaltos út vezet minket Bélapátfalvára. A községből gyakori buszjárattal, vagy ritkábban közlekedő vonatokkal folytathatjuk utunkat. Figyelem Bélapátfalván feltétlenül érdemes megtekinteni a volt cisztercita apátságot. Ha ez is célunk, akkor az üdülőtől a kék sáv jelzést követve az apátságot érintve juthatunk a faluba.

 

Legfrissebb hírek

Megyei Szövetségek elérhetőségei

Baranya megye tth.klara@t-online.hu

Bács-Kiskun megye bkarcsi@t-online.hu

Békés megye atek53@t-online.hu

B-A-Z megye hegyitura@eszaktura.hu

Csongrád megye kovacsbalazsster@gmail.com

Fejér megye info@fejer-tura.hu

Hajdú-Bihar megye hajdutura@upcmail.hu

Jász-Nagykun-Szolnok megye vajkodon@gmail.com

Komárom-Esztergom megye ivvtata@gmail.com

Nógrád megye info@zute.hu

Pest megye tbaratpest@freemail.hu

Somogy megye smsport@enternet.hu

Szabolcs megye tirpakturista@tirpakturista.hu

Tolna megye tolnaiturista@freemail.hu

Vas megye vastermszetbarat@t-online.hu

Veszprém megye vmtsz@citromail.hu

Zala megye zmtbsz@gmail.com

Megosztás
Partnereink

Az Egererdő Zrt. közjóléti tevékenysége és erdei iskolája.

 

Eseménynaptár