Gyöngyösről induló túrák

Farkasmályi pincék

Útvonal: Gyöngyös - Farkasmályi pincék – Farkasmályi v.m.

Táv: 2500 m;      Szint: 50 m

Útjelzés: jelzetlen

Gyöngyös felsővárosi temető autóbusz és Mátravasút állomásától kiindulva észak felé, a 24 es műúttal párhuzamos kerékpár aszfaltúton induljunk el. Mintegy 100 m után keresztezzük a műutat és áttérünk annak baloldali zöld sávjára. Egy kilométeren belül elérjük a  Szent István Egyetem Mezőgazdasági Karának telephelyét. Az utunk szépen művelt szőlőskertek között halad észak felé. Kísérjük figyelemmel a kerékpárral közlekedőket. Ezen az úton a második kilométer után elérjük az út túloldalára telepített farkasmályi vasúti megállót. A 24-es sz. műutat keresztezve, kelet felé fordulunk elhagyva a kerékpárutat, és széles kocsiúton a Sár-hegy felé haladunk. 500 m után áthaladva a külső Mérges-patak hídján, megérkezünk az igen hangulatos farkasmályi pincesorra. Árnyas patakparton, kiépített pihenőhelyeken a Regélő Borházcsárda és magánpincék látogatása kellemes időtöltés. Visszafelé 500 m után újra elérjük a kisvasút állomását, ahonnan menetrendszerinti járattal térhetünk vissza.


 

Mátrai séták Gyöngyösről

Útvonal: Pipishegyi v.m. - Pipishegyi repülőtér – Szent Anna tó – Pipishegyi v.m.

Táv: 6100 m; Szint: 140 m

Útjelzés: jelzetlen – Sárga sáv - jelzetlen

Gyöngyösről a Mátravasút állomásról menetrend szerint induló járattal érjük el a pipishegyi állomást. Gyalogtúránk innen indul északi, majd keleti irányba aszfaltozott műúton, a pipishegyi gyakorlótér füves terepén. Az útról szép kilátás nyílik a Pipishegy és a sárhegyi zártkertek felé. Két kilométer séta után elérjük a repülőtér épületeit, hangárjait. A területen büfé üzemel. A nagyforgalmú vitorlázó repülőtéren, a zöld gyepen parkoló kapcsú gépek megtekinthetők. Gyönyörködhetünk a vontatógépekkel felhúzott vitorlázókban. A Sár-hegynek ez a repülőtere fokozottan védett flórával és faunával rendelkezik. ( Kosborok, nőszirom, kornis tárnics, salamonpecsét, különféle gombák, stb.., melyek szedése szigorúan tilos ) a repülőtér Pálosvörösmart felőli részén keressük meg a sárga sáv jelzést, hogy ezen dél felé indulhassunk tovább. Ezen a jelzett úton, - mely tanösvény is, - színes útmutató táblák találhatók a területen található növényritkaságokról. A repülőteret délkelet felé elhagyva 1500 m után érjük el a Szent Anna tavat és kápolnát. Innen nagyon szép kilátás nyílik Abasár település és a Mátrai Erőmű felé. Visszafelé kanyarodva a gyártelep kerítése mentén, 600 m-en belül elérjük a kiépített autóparkolót. Innen műúton sétálunk vissza a 2 km.-re lévő pipishegyi kisvasút kiinduló állomásához.


 

Mátrai séták Gyögyösről

Táv: 8 km; Szint: 320 m

Útjelzés: Sárga sáv - Sárhegyi botanikus túra

Útvonal: Gyöngyös – Sár-hegy - Mátrafüred

Gyöngyösről a felsővárosi temető autóbusz és kisvasúti megállójából indulunk gyalogtúránkra, keleti irányba a Visonta-hegy felé. A temető kerítésével párhuzamosan, majd a külső Mérges-patak hídján át szőlőskertek között haladva, 1 km után érjük el a Szőke-kutat. Innen meredeken emelkedik a sárga sávjelzésű gyalogösvénnyé szűkült utunk a Visonta-hegy nyergébe.  A második km után zártkertek és elhagyott kőgátas gyümölcsösök között érünk fel a hegy nyergébe, ahol „találkozunk” a természetvédelmi területen elhelyezett színes jelzőtáblákkal. Ezeken a táblákon a fokozottan védett terület növény és állatvilágának, valamint a hegyvidék kialakulásának részletes leírása található.A Visonta-hegy 400 m-es  tengerszint feletti magassága után elérjük a Cseplye-tetőt, ahol megtaláljuk Szerencsés Imre botanikus emlékoszlopát. Neki is köszönhető, hogy OTVH 5/1975.sz.–u határozatával az országosan is ritkaság számba menő terület védetté lett nyilvánítva. Szép időben elérve a Sár-hegy 499 m tengerszint feletti magasságát, gyönyörű kilátás nyílik a Mátrára. Keletre a Mátrai Erőmű és nyugatra Gyöngyös város felé. A területen található védett növények ( árvalányhaj, törpe mandula, kosborok, stb.. ) begyűjtése szigorúan tilos. A Sár-hegy tetőről lefelé a gerincen érjük el a Szt.Anna tavat és kápolnát. Innen sárga sáv jelzést követve a repülőtér mellett mintegy további 12 színes tábla tájékoztat bennünket a fiatal tölgyerdőben a védett értékekről. A Pipishegy oldalában érjük el Mátrafüreden az Erdészeti Szakiskolát, melynek udvara is igen látványos.

 

Legfrissebb hírek

Megyei Szövetségek elérhetőségei

Baranya megye tth.klara@t-online.hu

Bács-Kiskun megye bkarcsi@t-online.hu

Békés megye atek53@t-online.hu

B-A-Z megye hegyitura@eszaktura.hu

Csongrád megye kovacsbalazsster@gmail.com

Fejér megye info@fejer-tura.hu

Hajdú-Bihar megye hajdutura@upcmail.hu

Jász-Nagykun-Szolnok megye vajkodon@gmail.com

Komárom-Esztergom megye ivvtata@gmail.com

Nógrád megye info@zute.hu

Pest megye tbaratpest@freemail.hu

Somogy megye smsport@enternet.hu

Szabolcs megye tirpakturista@tirpakturista.hu

Tolna megye tolnaiturista@freemail.hu

Vas megye vastermszetbarat@t-online.hu

Veszprém megye vmtsz@citromail.hu

Zala megye zmtbsz@gmail.com

Megosztás
Partnereink

Az Egererdő Zrt. közjóléti tevékenysége és erdei iskolája.

 

Eseménynaptár