Galyatetőről induló túrák

Galyatetői séta I.

Útvonal: Galyatető – Csór-hegy - Parádsasvár

Táv: 9 km; Szint: 100 m

Útjelzés: sárga sáv, piros kereszt, kék kereszt, piros sávSétánk a Galyatető Nagyszálló előtti autóbusz megállótól indul, keleti irányban, a sárga sáv és az országos kék jelzés nyomvonalán. 200 m után a tisztásra kiérve a piros kereszt jelzésű Martalóc gerincen haladunk a Szépkilátó felé. A műút keresztezésénél gyönyörű kilátás nyílik észak-kelet felé. A műutat keresztezve a piros kereszt jelzésről a kék kereszt jelzésre térünk, és hamarosan elérjük a Nagy-Lipót tisztását, ahol ismét gyönyörű panoráma tárul elénk. A kék kereszt jelzést követve a műúttal párhuzamosan haladunk a Vércverés, Bagolykő, Csór-hegy nyergében, ahonnan mindkét irányban nagyon szép a kilátás. A Csór-hegyről a kék keresztet követve a 24-es műút Mátranyereg találkozásában átérünk a piros sáv turista jelzésre. Pár száz métert a műúton, majd a tölgy és bükkös erdőben, északi irányban, hosszú lejtőn érünk Parádsasvárra. Látnivaló a kastélykert és szálló, és csevice-forrás. A 24-es fordulójában autóbusz megállótól menetrendszerinti járattal térhetünk vissza kiindulási pontunkra.


Galyatetői séta II.

Útvonal: Galyatető – Mátraszentistván – Ágasvár – Csörgő-lyuk – Mátraszentlászló - Galyatető

Táv: 16 km; Szint: 300 m

Útjelzés: kék sáv, sárga sáv, sárga kereszt, kék sáv, piros sáv, zöld négyszög, zöld kereszt, kék sáv, sárga sáv, kék sáv

Sétánk a Galyatető Nagyszálló előtti autóbusz megállótól indul, nyugati irányban az országos kék sávjelzés nyomvonalán. Felsétálunk a Péter-hegyesi kőkilátóhoz és a gerincen haladunk az ősbükkösök között a biatlon lőtér felé. A lőtér után az üdülőtelepet elhagyva fenyves erdőben mindenütt a gerincen haladunk a csillagvizsgálóig. A csillagvizsgáló bejárata után észak-nyugatnak fordulunk a kék sáv jelzésen, majd a sípályát keresztezve beérünk Mátraszentlászló üdülőtelepre. A telepen elhagyjuk az országos kék jelzést, és északi irányban a sárga sávon kiérünk a Vöröskő kilátóhoz. Nagyon szép a kilátás. Innen tovább nyugati irányban a sárga kereszt jelzést követjük Ágasvár irányába. Keresztezzük a sárga és zöld sávjelzéseket, majd a Kis-kő előtt visszatérünk az országos kék sávjelzésre. Ezen a jelen nyugati irányban, a hegy gerincét követve érintjük a Szamár-követ. (Szép kilátás észak-keletre) Innen igen meredek kék háromszög jel vezet fel Ágasvárra. A könnyebb utat választva az országos kéken haladunk tovább az ágasvári turistaházig. Rövid pihenő után déli irányba haladva, a dózer utat keresztezve, a piros sáv jelzésen érjük el a zöld négyszög útvonal jelzést. Nehéz terepen közelíthető meg erről az útról a Csörgő-lyuk bejárata. A zöld négyszögön a Csörgő-patak völgyében keleti irányban haladva érintjük a Csörgőmalom rétet és a régi üveghuta helyeket. A Csörgő és Gedeon-patak találkozásában letérünk a zöld négyszög jelről és a Hutahely-patak völgyében a zöld kereszt jelzésen jutunk Mátraszentistván üdülőhely területére. Pihenőhely a Vidróczki csárdában. A csárda előtt lévő autóbusz megállótól menetrendszerinti járatokkal érhetjük el Galyatetőt. Ha erővel még bírjuk, az országos kék jelzésen keleti irányban átsétálunk Mátraszentlászlóra, majd a Nárád-tető magasságában áttérünk a sárga sáv jelzésre. Meredek hegyoldalban, nagyon szép erdőben az északi oldalon Piszkés-tetőn lévő csillagvizsgáló alatt emelkedünk fel a Galyatetőre vezető gerincútra. A biatlon lőtér előtt ismét elérjük az országos kék sáv jelzést és ezer méteren belül elérjük kiindulási pontunkat a Nagyszálló épületét.

 

Legfrissebb hírek

Megyei Szövetségek elérhetőségei

Baranya megye tth.klara@t-online.hu

Bács-Kiskun megye bkarcsi@t-online.hu

Békés megye atek53@t-online.hu

B-A-Z megye hegyitura@eszaktura.hu

Csongrád megye kovacsbalazsster@gmail.com

Fejér megye info@fejer-tura.hu

Hajdú-Bihar megye hajdutura@upcmail.hu

Jász-Nagykun-Szolnok megye vajkodon@gmail.com

Komárom-Esztergom megye ivvtata@gmail.com

Nógrád megye info@zute.hu

Pest megye tbaratpest@freemail.hu

Somogy megye smsport@enternet.hu

Szabolcs megye tirpakturista@tirpakturista.hu

Tolna megye tolnaiturista@freemail.hu

Vas megye vastermszetbarat@t-online.hu

Veszprém megye vmtsz@citromail.hu

Zala megye zmtbsz@gmail.com

Megosztás
Partnereink

Az Egererdő Zrt. közjóléti tevékenysége és erdei iskolája.

 

Eseménynaptár